A karcagi születésű Csikos Sándor lett a Nemzet Színésze

Megosztás

A januárban elhunyt Benedek Miklós helyére kellett új tagot választania a Nemzet Színészeinek, amit ma, április 4-én meg is tettek: a karcagi születésű, Kossuth- és Jászai Mari-díjjal kitüntetett színművészt és színigazgatót, Csikos Sándort részesítették ebben a megtiszteltetésben.

Csikos Sándor 1941-ben született a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Karcagon. Debrecenben érettségizett, majd 1965-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Játszott a Miskolci Nemzet Színházban, a Csokonai Színházban és a nyíregyházi Móriczban Zsigmond Színházban egyaránt. A Színházi adattárban regisztrált bemutatóinak száma színészként 194 darab, rendezőként 7.

Vannak bizonyos kritériumok, amelyeknek meg kell felelni a művészeknek ahhoz, hogy a tagság később egyöntetű szavazás során határozzon róluk.

Azok kaphatják meg a kitüntetést, akik betöltötték a 62. életévüket, emellett pedig 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a Nemzeti Színházban töltöttek. Összesen tizenketten jogosultak erre a címre, a szabályozás alapján életük végéig havi 630 ezer forintos juttatásban részesülnek.

A Színház Online-nak nyilatkozó Csikos Sándor így vélekedett arról a 80. születésnapján, hogy egész életében vidéki színészként dolgozott: „Hazudnék, ha azt mondanám, nem esett volna jól, ha filmezek, tévéjátékban szerepelek. De igen nagy szerepekkel voltam elfoglalva. Két dolog táplálja a tehetséget: a bizalom és a siker. A rendezőktől, a színházaktól, azoktól a városoktól, ahol játszottam, bizalmat kaptam, és ennek meg akartam felelni.”

Kép: Cseke Csilla/MTI

Kapcsolódó cikkek